Skip to main content

Popradské sídlisko Juh od mesta oddeľuje veľká cesta, ktorá sa tiahne od Svitu až na Levoču. Už teraz sú sídlisko Juh a mesto rozdielne volebné obvody a jedného dňa bude azda sídlisko aj samostatná farnosť. U nás to chodí tak, že na Juhu sa hlavne býva. Kultúra, vzdelávanie či nákupy sa dejú hlavne v meste.

Na Juh sa chodí spať, dá sa tu vychodiť škôlka a základná škola, nakupovať sa tu chodí nanajvýš do potravín. Pred pár rokmi na Juhu postavili nákupné centrum Max. Nové Fórum v meste však urobilo z Maxu nadbytočný artikel. Cez deň tu máme prázdne parkoviská, večer autá nemajú, kde hlavu skloniť. Na Juhu nie je zle, no veríme, že Juh má na viac. Veríme, že jedného dňa budú medzi nami mnohí presvedčení a hrdí Južania. Nato, aby sme dokázali splniť tento vznešený cieľ, sme uvážili, že nám nestačí nič menšie než Think Tank. Podľa dostupných informácií si dovoľujeme tvrdiť, že ide o prvý sídliskový Think Tank na Slovensku.

Víziou sídliskového Think Tanku je vytvoriť komunitu uvedomelých Južanov, ktorí budú dbať o dlhodobý a trvalo udržateľný rozvoj sídliska Juh berúc pri tom do úvahy všetky skupiny obyvateľov Juhu. Poslaním sídliskového Think Tanku napomáhať vzniku nových iniciatív a projektov, ktoré zlepšia život ľudí na Juhu v oblastiach ako vzdelávanie, kultúra, zábava, šport, práca, bývanie, nakupovanie, starostlivosť o núdznych, starých či vylúčených a mnohých ďalších oblastiach. Máme zato, že Južan bude hrdý na svoje sídlisko, keď tam bude robiť viac aktivít ako len bývať a spať.

Na drobné zlepšenia nepotrebujeme politikov, úradníkov ani veľkých investorov.  Na drobné zlepšenia potrebujeme predovšetkým naše otvorené oči a naše ochotné ruky. Niekoľko aktivít je už rozbehnutých. Jeden zaujímavý nový projekt by mal uzrieť svetlo sveta už v najbližších týždňoch. Budeme vás informovať a rovnako sa tešíme na vaše návrhy a nápady – píšte na cityhub@cityhub.sk.