Skip to main content

CoworkingPoprad beží už celý jeden rok. Azda to je aj dobrý čas pozrieť sa vzad a bilancovať, čo coworking priniesol. Musím povedať, že k téme coworkingu som napísal krátky blog už v roku 2010. V tom čase si coworkingovým pristorom hovorilo Coffice a väčšina z nich už aktuálne nefunguje. Ja som myšlienku coworkingu oprášil koncom roku 2016 a následne v apríli sa mi coworking podarilo aj spustiť.

  1. Začal som si viac všímať startupy, coworkingy a moderné trendy na pracoviskách. Svetom hýbu koncepty ako WeWork alebo HubHub, kde vytváranie coworking priestorov zobrali do rúk profesionáli. Kancelárske (a to nie len coworkingové) priestory čoraz viac pripomínajú kombináciu obývačky, kaviarne a hracieho kútika.
  2. Vďaka coworkerom som sa spoznal viaceré nové IT technológie. Stretnúť developerov z iných oblastí a ísť s nimi hoci na obed znamená, že k nejakej výmene informácií tam dôjde. Špecifikom profesie developera či softvérového inžiniera je nevyhnutnosť sa celý živoť vzdelávať. Neformálne učenie sa cez obed alebo cez prestávky na kávu padne vhod.
  3. Prestal som robiť z domu. Časť pracovného týždňa som v Bratislave a časť v Poprade. A keď som v Poprade, akože robím z domu ale v skutočnosti robím z coworkingu. Robiť priamo z domu už mi príde celkom nezvyklé a otupné.
  4. Zistil som, že coworking nerastie sám od seba automaticky. Toto je odvrátená strana coworkingu v malom meste. Väčšina ľudí robí v stabilnom zamestnaní a coworking nie je ich šálka kávy. Mám pociť, že freelancerov a ľudí nenaviazených na konkrétne miesto výkonu práce je tu pomenej. Ak s týmto mojim tvrdením nesúhlasíte, dajte nám o sebe vedieť.
  5. Coworking nevnímam už len ako priestor, ale ako možnosť robiť veci spoločne CO-WORKING. Nakoľko sa pohybytujem vo svete informačných technológií a online marketingu, tak o nové nápady nie je núdza.

CoworkingPoprad je stále v rozbehu. Verím, že sa nám podarí pokračovať na ceste spoločnej práce. Verím, že okrem spoločnej práce nájdete nové možnosti ako sa niečo nové naučiť. Aj sa chceš niečo nové naučiť v oblasti informačných technológií, programovania a online marketingu, daj nám o sebe vedieť.