Skip to main content

Hľadáš spôsob, ako zabezpečiť, aby tvoj biznis rástol a tvoji zákazníci sa neustále vracali? Jedným overeným spôsobom je práve email. Emaily sú tu s nami už desaťročia a nenahradia ich ani mnohé nové aplikácie ako Skype, Messenger, Slack či WhatsUpp. Keďže email je spoľahlivý a obľúbený spôsob komunikácie, stojí zato tento kanál efektívne používať.

Teoreticky by sa dali emaily posielať aj cez gmail účet avšak s rastúcim počtom emailových adries by to prinajmenšom bolo veľmi nepraktické. Nemal by si k dispozícii automatický spôsob pridávania a odoberania emailových adries, nemal by si možnosť používať grafické templaty a chýbali by ti tiež prehľadné štatistiky o otvorení emailov a kliknutiach na linky. Okrem gmail ti dovolí poslať denne maximálne 2000 emailov. Dobrou správou je, že toto všetko a ešte oveľa viac ti vyrieši aplikácia na posielanie newslettrov.

 

Šikovné aplikácie pre newsletter

Na výber sú stovky aplikácií a je len na tebe, ktorú aplikáciu si vyberieš. Základnú funkcionalitu, ktorou je odoslanie emailu na tvoj zoznam, majú všetky newsletter aplikácie.

Mailchimp. Toto je newslettová klasika a azdá najznámenjší nájstroj na posielanie newslettrov. Zadarmo ti umožní posielať newsletter na 2000 adries. Mailchimp je na trhu už pomerne dlho a vyrástol na jeden z tých sofistikovanejších newsletter nástrojov, ktorý ponúka rôzne optimalizácie, segmentácie či analýzy. Avšak je dosť možné, že tieto funkcionality v blízkej dobe ani nebudeš potrebovať.

Mailerlite. V porovnaní s Mailchimpom zadarmo môžete posielať emaily len na 1000 adries, avšak pre prechode na platenú verziu je cena Mailerlite výrazne nižšia ako pri Mailchimpe. Je preto dobré si odhadnúť, koľko ľudí očakávaš mať vo tvojom liste.

Sender. V tomto prípade ide o cenovo najpriaznivejší nástroj. Zadarmo môžeš posielať emaily až na 2500 adries. Keď free plan presiahneš, zistíš, že Sender je možno 3-krát lacnejší než Mailchimp.

Tinyletter. Keď máš svetu čo povedať, mohol by si zvážiť Tinyletter. Na prípavu a odoslanie newslettra potrebuješ len pár klikov. A špeciálna výhoda je, že zadarmo môžeš posielať emaily až 5000 subscriberom.

Getrevue. Keď to s písaním a komentovaním diania okolo myšlíš naozaj vážne, za zmienku určite stojí Getrevue. Táto aplikácia ti poskytne veľmi sympatickú a praktickú landing page, kde tvoji čitatelia nájdu tvoj predošlé newslettre, možnosť pridať sa do newslettra a samozrejme informácie o tebe.

SendInBlue. Ak by ti náhodou nestačili emaily, tak appka SendInBlue ti umožní poslať okrem emailu aj SMS. Cena za poslanie 1000 esemesiek na Slovensku vychádza asi 70 Euro, takže bude výhodnejšie ostať pri emailoch.

Nástrojov je samozrejme oveľa viac, napr. Omnisend. Sendpulse. Mailjet. Moosend či Emailoctopus. Do môjho výberu som zaradil hlavne tie, ktoré používam alebo ktoré má nejakým spôsobom zaujali.

 

Ktorá aplikácia je najlepšia pre teba?

Ktorú aplikáciu si vyberieš, záleží od tvojich ďalších plánov. Keď s newslettrami len začínaš zrejme ťa bude zaujímať, koľko subscriberov môžeš obslúžiť zadarmo. V tomto má každá aplikácia mierne odlišnú stratégiu. Keď chceš za posielanie newslettrov neplatiť čo najdlhšie, Sender by sa ti mohol hodiť.

Špecifickou kategóriou newslettrov sú newslettre pre editorov, blogerov či influencerov. U nich hrá hlavnú úlohu samotný obsah a nie grafika či automatizácia. Preto, keď rád píšeš, tak Tinyletter alebo Getrevue sú vhodné nástroje pre teba.

Výber aplikácie na posielanie emailov je len prvý krok. Náročnejšie je budovať dobrý zoznam ľudí, ktorým tieto emaily môžeš legálne posielať, ale o tom až nabudúce. Keď máš newsletter aplikáciu, zoznam adries a spoľahlivý spôsob, ako získavať nové adresy, môžeš sa bezpečne pustiť do posielania. Pravidelné posielanie kvalitných emailov ti zabezpečí, že tvoji existujúci ani potenciálni zákazníci na teba len tak nezabudnú.