Skip to main content

O zdieľanej ekonomike sa hovorí už roky, no jej potenciál ani zďaleka nie je naplnený. Bežné auto strávi 95% svojho času nečinne na parkovisku a pritom by mohlo byť používané. Veľa bytov a domov má nevyužívaný priestor, ktorý by sa dal jednoducho prenajať. Tisíce ľudí majú majú užitočné znalosti a skúsenosti, ktoré by im mohli zabezpečiť príjem navyše. Nevyužívané autá, technické mechanizmy, nehnuteľnosti či ľudský čas predstavujú obrovský potenciál pre zdieľanie a dodatočný príjem.

Mnoho platforiem zdieľanej ekonomiky sa už ujalo – málokto nepozná Uber, Airbnb či Etsy. Na Slovensku sú známe JaSpravím, ŽltýMelón alebo BlaBlaCar. Potenciál zdieľaných služieb však ani zďaleka nie je naplnený. Dôležitým aspektom zdieľanej ekonomiky je jednoduchosť s akou sa môžeš zapojiť. Hlavné je chcieť a venovať tomu svoj čas a nasadenie.

Táto téma je ešte dôležitejšia v rýchlo rozvíjajúcich sa lokalitách, kde z rozvoja profituje hlavne niekoľko bohatých podnikateľov a bežní obyvatelia si to odnesú v podobe rastúcich cien nehnuteľností a služieb. Takýmto lokalitami sú napríklad Bratislava, Košice a okres Poprad hlavne kvôli Tatrám. Zdieľaná ekonomika dáva možnosť, ako môže z rozvoja profitovať prakticky každý, kto má záujem.

Zdieľanie bývania (Coliving, Cohousing). Ceny nehnuteľností rastú na celom Slovensku a v Poprade a okolí obzvlášť. Toho isté sa týka prenájmov. Zdieľanie bývania Ti ponúkne oveľa vyšší štandard za rovnakú cenu – zdieľaný bazén, letná kuchyňa s grilom či preliezky pre deti môžu byť ľahko zdieľané viacerými rodinami. Alebo zdieľanie spoločných priestorov na stretnutia s rodinou a priateľmi ako alternatíva ku veľkej obývačke, ktorá väčšinu roka zíva prázdnotou. Keď máš pekný dvor na opekanie alebo voľnú izbu, neváhaj a ponúkmi ju ostatným.

Coworking. Zdieľanie kancelárskych priestorov je známy a už dlhodobo fungujúci koncept. Korona akcelerovala možnosť robiť vzdialene a zdieľaná kancelária je lacný pomocník nerušene pracovať, keď máte doma priveľa rušivých elementov. Coworking centrá zároveň ponúkajú mnohé podujatia a tiež možnosť stretnúť iných ľudí.

Zdieľané sklady. Tento fenomén zažíva boom aj kvôli rastúcim cenám nehnuteľností na bývanie a následnému zmenšovaniu metráži bytov. Sezónne oblečenie a špeciálne náradie je možné presunúť z bytu do zdieľaného skladu. Ak máš veľký nevyužívaný priestor, zváž, či ho nechceš ponúknuť na skladovanie.

Bicykle a kolobežky. Zdieľanie bicyklov a kolobežiek už v Poprade treba nikomu predstavovať. Možno by stálo za úvahu rozšíriť ponuku aj o špecializované modely bicyklov (gravel, trail, ebiky) či športové náčinie (kajaky, rafty, kity).

Zdieľanie elektroniky. Vývoj elektroniky napreduje neskutočným tempom. Televízory ponúkajú každým rokom väčší obraz, domáce kiná ponúkajú stále lepší a lepší zvuk. Málokto si však môže dovoliť mať stále najnovšiu elektroniku a na druhej strane väčšinu času je doma tá elektronika tak či tak vypnutá. Keď máš elektroniku, s ktorou by si sa rád podelil, daj vedieť.

Video a podcast technika. Streamované video, zaujímavé scény či kvalitný zvuk si získava veľký priazeň na internete. Kvalitné vybavenie je drahé a náročné na priestor. Používanie tejto techniky sú už vyžaduje aj trochu znalostí a praxe, takže v tomto prípade bude vítané aj poradenstvo a pomoc. Strihači videí a zvuku si nájdu v zdieľanej ekonomike svoje miesto.

Zdieľaná kuchyňa. Samozrejme, kuchyňu má doma každý. Dosť sa však rozmohol trend food foto blogov a food video blogov a padne vhod mať možnosť nafotiť a natočiť prípravu nových receptov vo fotogenickej kuchyni a moderným zariadením. Takého zariadenie je veľká vstupná investícia pre začiatočníkov a preto im padne vhod mať možnosť prenajať si použitie kuchyne za primeraný poplatok.

Zdieľanie jazdy alebo auta. Uber a Bolt sú v Bratislave samozrejmosť, druhý menovaný je na Slovensku už v deviatich mestách. Obe spoločnosti priniesli značné úspory pri cestovaní v mestách a na druhej strane priniesli vodičom možnosť privyrobiť si. Nie je však celkom pokrytá možnosť prenajať si špeciálne auto, ktoré potrebujete len výnimočne – na prevoz nadrozmerného nákladu, na presun viac ako 5 osôb alebo na prejdenie ťažko dostupného terénu. Tu sa opäť otvárajú dvere pre zdieľanú ekonomiku, kde by každý mohol mať ľahko k dispozícii auto, motorku, štvorkolku či luxusnú limuzínu podľa aktuálnej potreby.

Zdieľané investovanie. Investovanie je aktuálne veľmi moderná téma. Banky, finančné spoločnosti aj fintech platformy sa neustále pripomínajú a uchádzajú o naše peniaze. Avšak ich výnos sa pohybuje kdesi na úrovni inflácie. Výnosné obchody sú zväčša doménou podnikateľov s veľkým kapitálom a širokými lakťami. Zdieľané investovanie však umožňuje nahromadiť kapitál alternatívnym spôsobom napr. cez Kickstarter a rozbehnúť zaujímavý projekt alebo investovať do nehnuteľností. Samozrejme, zdieľané investovanie je riziko, avšak otvára dvere, ktoré boli predtým zamknuté na tisíc zámkov.

Zdieľané pestovanie. Ovocie a zelenina v supermarketoch neskutočne dražie. Navyše, už sa viac dbá na pôvod potravín a chemické ošetrovanie, ktorými si prešli. Najlepšie je preto nakupovať od lokálnych farmárov, ktorých máte možnosť aj osobne navštíviť. Lokálnych farmárov je však ako šafranu, lokálne pestovanie je náročné a rizikové. Riešenie je zdieľané pestovanie, kde si konzumenti dohodnú a predplatia pestovanie priamo s konkrétnym farmárom a riziko tak nesú spoločne. Aktuálne je nedostatok farmárov, ktorí by dokázali ovocie a zeleninu dopestovať. Ak Ťa ťažká práca v exteriéri láka, určite nebudeš mať núdzu o odberateľov. Iná šikovná možnosť je Cogardening, kde si môžeš pestovať sám, avšak mať k dispozícií potrebnú inftraštruktúru a náradie.

Zdieľanie znalostí. Veľká prekážka rozvoja sú práve chýbajúce znalosti a skúsenosti. Informácie a služby expertov môžu Tvoj projekt posunúť míľovými krokmi vpred. Zdieľanie know-how je maximálne jednoduché, lebo nemusíš brať do úvahy lokalitu alebo transport. Analýzy, návrhy, grafiky, texty dokážu jednoducho cestovať internetom. V tomto smere JaSpravím robí dobrú prácu.

Zdieľaná ekonomika prináša neskutočné možnosti, ako realizovať vlastné nápady a sny a zároveň profitovať na rozvoji miesta, kde žiješ. Pred rokmi mali takého výsady len „vyvolení“, tí, čo mali veľký kapitál a kontakty na správnych miestach. Teraz môže mať podiel na úspechu dobrej lokality či mesta prakticky každý. Stačí chcieť a venovať tomu svoj čas a nasadenie. Ako by povedal klasik: „Sky is the limit“.

Tento blog obsahuje len zopár tipov, čo by sa dalo zdieľať. Možností je neúrekom a navyše závisia hlavne od konkrétnej lokality. Zdieľaná ekonomika v Tatrách je úplne iná, ako v Lučenci. Tu pod Tatrami čelíme našim výzvam a najlepšie vieme, ako si s nimi podariť.

Ak máš ďalšie nápady, čo by si chcel zdieľať, daj vedieť.